Am aflat ca o paine poate contine pana la 34 de E-uri! Iata cateva dintre ele:
Conservanţi
- E 281: Sarea de sodiu a acidului propionic, un acid natural prezent în multe produse alimentare;
- E 282: Sarea de calciu a acidului propionic;
- E 283: propionat de potasiu este un conservant natural sau artificial care se poate obţine şi din organisme modificate genetic. Ca şi simptome diminuează simţul gustativ si olfactiv, provoacă şi migrene.
Ø Amelioratori de gust
- E 628: guanilat dipotasic, este un potenţiator de gust şi aromă, face parte din categoria „E-uri suspecte”;
- E 629: guanilat de calciu, face de asemenea parte din categoria „E-uri suspecte”;
- E 631: inozinat disodic, categoria „E-uri suspecte”;
- E 632: inozinat dipotasic, categoria „E-uri suspecte”;
- E 634: 5-ribonucleotide de calciu, categoria „E-uri suspecte”.
Apoi:,,cisteina, glutationul şi sulfatul de sodiu sunt reducători folosiţi pentru scăderea elasticităţii glutenului", completează medicul nutriţionist. Sulfatul de sodiu - E 514 - afectează vezica biliară, lactatul de calciu - E 327 - prezintă printre efecte adverse stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală, acidul fumaric - E 297, acidul acetic - E 260 şi cancerigenul acid citric E 330 -ne spun medicii nutritionisti!Si parca dupa ce citesti toate astea iti trece prin minte sa-ti faci painica ta ,in casa! Sa stii ce pui in ea ,sa stii ca ai facut ceva pentru sanatatea ta!
Dar ce faina cumpar ? Cu cat este mai alba cu atat este mai saraca in vitamine,minerale,fibre!
Faina o gasim impartita pe tipuri,in functie de gradul de cenusa din compozitie.
Am afat ca:
,,Gradul de extractie al fainii reprezinta cantitatea de faina obtinuta din 100 kg grau, ce se regaseste sub forma unuia sau mai multor sortimente. Sortimentul paorta denumirea de tip de faina si este caracterizat de regula prin continutul de cenusa sau printr-un indice de culoare. Tipul fainii reprezinta continutul mineral exprimat in procente fata de substanta uscata, inmultit cu 1000. tipurile de fainuri fabricate in Romania sunt: faina alba de tip 480 (0.48 %cenusa), superioara tip 000 (0.48%cenusa), tip 550(0.55%cenusa), tip 650(0.65%cenusa); faina semialba de tip 800(0.80%cenusa), tip 900(0.90%cenusa); faina neagra tip 1250 (1.25%cenusa), tip 1350(1.35%cenusa); faina dietetica de tip 1750(1.75%cenusa), tip 2200(2.20%cenusa).
Odata cu cresterea gradului de extractie al fainii, pe langa cresterea continutului ei mineral si a continutului de invelis, cresc si continuturile de proteine, grasimi, celuloza si vitamine, atat datorita prezentei taratei, cat si partilor periferice ale endospermului, mai bogate in astfel de substante. De asemenea are loc inchiderea culorii fainii.
De gradul de extractie depinde si activitatea enzimatica a fainii: faina de extractie mare este mai bogata in enzime decat cea de extractie mica. Diferenta de activitate enzimatica dintre fainurile de extractii diferite se datoreaza si conditiilor climaterice de cultura, de perioada de maturizare si de degradarile suferite de boabe dupa recoltare.
Aciditatea fainii de extractie mare creste mai rapid decat aciditatea fainii de extractie mica, deoarece, prin eliminarea unei parti din lipide este impiedicata acumularea acizilor in timpul depozitarii"
Astfel am decis ca atunci cand fac painea sa folosesc o faina tip 650 si adaug la un kg de aceasta faina :2linguri de faina integrala de orz,2linguri de faina integrala de secara,2linguri de faina neagra! Obtinem astfel o paine rustica ,cu un gust deosebit si bogata in nutrienti si fibre.
Drojdia este mai buna cea proaspata(pakmaya).Folositi in compozitie 2linguri de ulei de masline si eventual inlocuiti din apa ,cu lapte.Laptele sau apa trebuie adaugate caldute peste drojdie..Puteti adauga o lingurita zahar brun sau miere. Folositi sarea de mare, iar in cazul ca folositi sare alimentara -verificati compozitia acestea( evitati-o pe cea care contine E536). O puteti coace in cuptor sau la masina de facut paine.Odata ce veti incerca, veti elimina treptat de pe lista de cumparaturi ....painea!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu